
 
 

PROCUREMENT DEPARTMENT 
2 MONTGOMERY STREET, 3RD FL. 

JERSEY CITY, NJ  07302  
4/4/2014 

ADDENDUM # 4   
 

To prospective Bidder(s) on Bid # 37137 Construction and Delivery of Three (3) Refurbished 
Switcher Locomotives for New York New Jersey Rail, LLC at Port Authority Marine Terminal, 
Greenville Yard, Jersey City, NJ 
 
NOTE: These services may be funded in whole or in part by the Federal Highway Administration 
(FHWA). Accordingly, the FHWA requirements will be required as part of the agreement and 
will be applicable to the performance of such services.   
 

Due back on 4/10/2014, no later than 11:00 AM 
 

I. CONTRACT BOOKLET CHANGES/MODIFICATIONS. 
  
BIDDERS ATTENTION IS CALLED TO “BIDDER'S QUESTIONS AND ANSWERS” AS 
STATED BELOW. 
 
II.  BIDDER'S QUESTIONS AND ANSWERS (NUMBERS 25-27) 
 
THE ANSWERS FURNISHED SHALL BE AN INTERGAL PART OF THE OF THE 
CONTRACT SPECIFICATIONS AND REQUIREMENTS. 
 
The following information is available in response to questions submitted by prospective Bidders.  
The responses should not be deemed to answer all questions, which have been submitted by 
Bidders to the Port Authority.  It addresses only those questions, which the Port Authority has 
deemed to require additional information and/or clarification.  The fact that information has not 
been supplied with respect to any questions asked by a Bidders does not mean or imply, nor 
should it be deemed to mean or imply, any meaning, construction, or implication with respect to 
the terms.  
 
The Port Authority makes no representations, warranties or guarantees that the information 
contained herein is accurate, complete or timely or that such information accurately represents the 
conditions that would be encountered during the performance of the Contract. The furnishing of 
such information by the Port Authority shall not create or be deemed to create any obligation or 
liability upon it for any reason whatsoever and each Bidder, by submitting its Bid, expressly 
agrees that it has not relied upon the foregoing information, and that it shall not hold the Port 
Authority liable or responsible therefor in any manner whatsoever.  Accordingly, nothing 
contained herein and no representation, statement or promise, of the Port Authority, its 
Commissioners, officers, agents, representatives, or employees, oral or in writing, shall impair or 
limit the effect of the warranties of the Bidder required by this Bid or Contract and the Bidder 
agrees that it shall not hold the Port Authority liable or responsible therefor in any manner 
whatsoever. 
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The Questions and Answers numbering sequence will be continued sequentially in any 
forthcoming Addenda that may be issued.   

 
Question #25 
 

Through reutilization of locomotive cores, the main frame, trucks and 
traction motors comprise a significant amount of used parts versus unused 
parts according to the methodology for calculating parts values under CFR 
1033.640. It is feasible that through these three major components alone 
(main frame / trucks / traction motors) the percent of used parts versus 
unused parts could exceed 50% even with virtually all new parts utilized 
above the main frame; i.e., cab and ancillaries / electrical cabinet / prime 
mover / alternator / air compressor / auxiliary generator / radiator system, 
etc. In the event this applies, is this an acceptable locomotive to bid to the 
NYNJ Port Authority provided all CFR 10033.640 rules and regulations 
are followed and that the locomotive proposed for construction and 
delivery to the NYNJ RR will be EPA Tier 3 compliant without any after 
treatments? 

Answer #25 YES 
Question #26 The new AR10 alternator has primary critical equipment specifications 

which includes:  
         Maximum potential – 1,250 VDC 
         Maximum continuous current of  4,200 amps 
         Operates at engine speeds from 200 RPM to 904 RPM  

When stating the requirement for a new AR10 alternator or new AR10 
alternator equivalent, are we to assume then that the new AR10 alternator 
equivalent must be within and meet the rpm range and maximum VDC and 
amperage output of the AR10 in order to qualify as a new alternator 
equivalent?   

Answer #26 YES 
Question #27 Is it still the opinion / direction of NYNJ RR to obtain remanufactured 

refurbished locomotives with new AR10 alternators versus 
remanufactured? 

Answer #27 YES, as stated in Addendum #2 dated 3/31/2014. Bid in accordance with 
contract requirements (See part V, Page 5, Section 2.F.) A new  
AR10 alternator or NEW approved alternator equivalent is required. 

 
This communication should be initialed by you and annexed to your Bid upon submission. 
In case any Bidder fails to conform to these instructions, its Bid will nevertheless be construed as though 
this communication had been so physically annexed and initialed. 
 
      THE PORT AUTHORITY OF NY & NJ  
      KATHY LESLIE WHELAN 
      ASSISTANT DIRECTOR 

     COMMODITIES AND SERVICES DIVISION 
 
BIDDER'S FIRM NAME: ________________________________________________ 
 
INITIALED: ____________________________________________________________ 
 
DATE: ________________________________________________ 
 
QUESTIONS CONCERNING THIS ADDENDUM MAY BE ADDRESSED TO LARRY WAXMAN, 
WHO CAN BE REACHED AT (201) 395-3951 or at Lwaxman@panynj.gov.   ADDENDUM #4  37137 
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